Λιμάνι Τήνου  Λιμάνι Τήνου  Λιμάνι Τήνου  Λιμάνι Τήνου  Λιμάνι Τήνου  Λιμάνι Τήνου
Πληροφορίες Έργου

Λιμάνι Τήνου

2013 –

Ανάπλαση, ανάδειξη του εσωτερικού λιμένα Τήνου
Σχεδίαση δημόσιου χώρου, σχεδιασμός αστικού? τοπίου
7.500 τ.μ


Η ανάθεση από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Τήνου-Άνδρου αφορούσε την ανάδειξη και ανάπλαση των προβλητών του παλιού λιμένα του νησιού. Σήμερα η προβλήτα που φιλοξενεί το μνημείο της Έλλης παρέχει χώρους για στάθμευση, χώρο άφιξης και αποβίβασης των ταχύπλοων, στέγαστρο, καθώς και τον φάρο. H κεντρική προβλήτα παρέχει χώρους στάθμευσης στο μεγαλύτερο μέρος της –όπως και η τρίτη προβλήτα–, χώρο αποβίβασης/επιβίβασης στα πλοία σε ειδικές καιρικές συνθήκες, χώρο περιπτέρου, στάση λεωφορείου και κιόσκι ψαραγοράς.
Γενικότερα παρατηρούμε ότι υπάρχουνασύνδετα, διαφορετικά στοιχεία, ενώ ακόμα και ο περίπατος στην παραλία δεν είναι τόσο ποιοτικός όσο θα μπορούσε να είναι αφού δεν υπάρχουν «στάσεις» να φιλοξενήσουν τους περιπατητές.
Στην προμελέτη της πρώτης προβλήτας μελετήσαμε τη δημιουργία νέου δημόσιου χώρου συνδεδεμένου με το μνημείο της Έλλης και την ιστορική μνήμη που το συνοδεύει: τη βύθιση του ιστορικού πολεμικού πλοίου Έλλη και τον τορπιλισμό τμήματος της προβλήτας, γεγονότα τα οποία σηματοδότησαν το ξεκίνημα του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου στην Ελλάδα. Έτσι η μελέτη αυτή αποτελείται από έναν δημόσιο χώρο ο οποίος «βυθίζεται» ήπια σε χαμηλότερα επίπεδα. Η δημιουργία μιας τομής/«πηγαδιού» που συνδέεται υπόγεια μόνο με τη θάλασσα επιτρέπει στον ήχο του παφλασμού της θάλασσας να υποστηρίξει συμβολικά τον ιστορικό χαρακτήρα του μνημείου που βρίσκεται στην προβλήτα.
Σε αυτό το τμήμα της μελέτης συμπεριλαμβάνεται και το στέγαστρο των ταξιδιωτών, μια μεταλλική κατασκευή με μεταλλικές επιφάνειες, πάλι ως αναφορά στο ιστορικό πλοίο.
Στη δεύτερη προβλήτα δημιουργείται και πάλι δημόσιος χώρος με σκοπό τη θέαση.
Ένας όγκος αναβαθμίδων –που δεν ξεπερνούν σε ύψος τα 2,20μ. και των οποίων το κούφιο τμήμα μετατρέπεται σε αποθηκευτικό χώρο– δημιουργούν έναν καθιστικό χώροκαι συγχρόνως και έναν χώρο για θεάματα. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως τοπικό μάρμαρο και μπετόν. Στοιχείο της μελέτης αυτής αποτελεί επίσης η αναβάθμιση της ψαραγοράς με στέγαστρο που θα φιλοξενεί τους πάγκους των ψαράδων.
Το τρίτο τμήμα της μελέτης διαχωρίζεται σε δυο μέρη, έναν καθιστικό χώρο διαμορφωμένο από ποικιλία μαρμάρων Τήνου, ο οποίος συνδέεται με τον παραλιακό χώρο των καφετεριών και τον χώρο στάθμευσης.

 

Ομάδα έργου:
Αρχιτέκτονες: Μαρία Βιδάλη, Ron Walkey