Playgrounds Playgrounds Playgrounds Playgrounds Playgrounds Playgrounds Playgrounds Playgrounds Playgrounds Playgrounds Playgrounds Playgrounds Playgrounds Playgrounds Playgrounds Playgrounds Playgrounds Playgrounds Playgrounds
Πληροφορίες Έργου

Playgrounds

 

2014

Aρχιτεκτονική μελέτη διαμόρφωσης περιβάλλοντα χώρου για τη φιλοξενεία υπαίθριων δραστηριοτήτων και παιχνιδιών για μικρά παιδιά, ανακαίνιση εξωτερικών χώρων café/ εστιατορίου.
Αντίπαρος
3000 τ.μ


Αντικείµενο της µελέτης είναι η διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου επιφάνειας 3000 τ.µ. περίπου εντός ενός οικισμού στην Αντίπαρο σε χώρο παιδικών δραστηριοτήτων αναψυχής και η αναδιαµόρφωση των υφιστάµενων εσωτερικών και εξωτερικών χώρων εστίασης.
Πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουµε ένα τοπίο που θα αναδεικνύει τις ιδιαιτερότητες του φυσικού τοπίου της Αντιπάρου, αλλά συγχρόνως να αποτελεί και έναν χώρο παιχνιδιού για τα παιδιά και όσους νιώθουν παιδιά. Όραση, ακοή, όσφρηση, αφή, κίνηση θα γίνουν τα μέσα για ένα συνεχές αρχιτεκτονικό παιχνίδι, μέσα από τις αισθήσεις και τη ζωντάνια των παιδιών. Σε εννοιολογικό επίπεδο, η μελέτη θα επεξεργαστεί τα δεδομένα του χώρου, σχεδιάζοντας µε το φως και τη σκιά, το ανάγλυφο και τη σύνθεση του εδάφους, µε κατασκευές πρωτότυπες και υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και προς τα παιδιά, με κατάλληλη φύτευση, αλλά και με την κλίµακα, το βάρος, την ισορροπία, την κίνηση. Δηµιουργεί ένα τοπίο εμπειριών που θα παρακινεί τα παιδιά να περιηγηθούν, να το επεξεργαστούν και να παίξουν με όλες τους τις αισθήσεις. Ένα  «ποτάμι λεβάντας» ρέει στην καρδιά του κτήματος ενώνοντας τη νότια είσοδο με τον εξωτερικό χώρο του εστιατορίου, ενώ ένας κάναβος φτιαγμένος από χρωματιστά στοιχεία και φωτισμό διαπερνά το φυσικό περιβάλλον του κτήματος. Στη νοτιοανατολική πλευρά υπάρχει ένας ελαιώνας πάνω σε μια επιφάνεια  λευκής άμμου ενώ στην ακριβώς αντίθετη πλευρά του κτήματος ένα γεωμετρικός λαχανόκηπος αντανακλά το τυπικό αγροτικό τοπίο του νησιού.
Η οργάνωση του café/εστιατορίου έχει μελετηθεί µε στόχο τη δηµιουργία ενός άνετου και ευχάριστου στις αισθήσεις χώρου εστίασης και ενός χώρου συνάθροισης, µε έμφαση στη δημιουργία διαφορετικών συνθηκών φιλοξενίας ηλικιακών ομάδων με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ενοχλεί η μία την άλλη.

 

Ομάδα έργου:
Αρχιτέκτονες: Μαρία Δόξα και Μαρία Βιδάλη

Aρχιτέκτονες Τοπίου: Μαρία Δόξα και Μαρία Βιδάλη

Mελέτη φωτισμού: Χριστίνα Γιάξα

Φωτογραφία: Ξένια Παπαδημητρίου