Athens Bench Mark Athens Bench Mark Athens Bench Mark Athens Bench Mark
Project Info

Athens Bench Mark

2010

A bench for Athens’ the public spaces
Project: Competition, Athens Bench Mark
Athens


The bench is composed by three different ecological materials which can be readjusted according to each neighbours’ and areas need, where they will be placed. First and basic element:  the two walls in different height for the needs of those who want to place their lap top on it, but also for those who want to lean their back, or sit on it. These walls are made of compressed earth, a technique equivalent to cob, which is used quite often in Greece for ecological structures. The second element is a seat by ecological cob, which embraces a parterre of herbs. The citizens of Athens will have the opportunity to reconnect with their senses. They will feel the earth where they sit on and also the scents of the herbs. Τhird element, the timber cubes by compressed wood, they are located in a more playful shape, flexible enough for those who want to communicate. The bench is not just a public city furniture, it changes because of weathering, it is part of a situation. By the passage of time cob and compressed earth walls will take the shape of the bodies that mostly sit on them, while all the plants will make their annual cycle.

 

Project team:
Architects: Chloe Paraskeva Hudelot and Maria Vidali